werk & gezondheid: fit zijn & blijven | balans | druk werk | de lessen van | ter voorkoming | haal kracht uit

De lessen van Burn-out

BURNOUT PREVENTIE TRAINING voor leidinggevenden
Een medewerker koerst direct aan op uitval door overspannenheid of erger nog, een burn-out. Als leidinggevende of P&O-er lukt het u niet om in te grijpen. Met als resultaat schade voor de medewerker en voor de organisatie.
Wat kunt u als leidinggevende wél doen? Guus Janssen en Corry Verpalen ontwikkelden een training, bestaande uit twee dagdelen, die concrete handvaten geeft.

1. Risicofactoren
In het eerste dagdeel is er aandacht voor factoren die in de medewerker zelf zitten, hoe herken ik signalen, welke persoonskenmerken spelen mee, hoe zie ik dat de grens in zicht komt? Verder komen er de factoren aan de orde die binnen de organisatie ziekmakend kunnen zijn. Wat kan een leidinggevende in die omstandigheden doen? Wij geven tips en voorbeelden.

2. De rol van de Leidinggevende en de P&O-er
In het tweede dagdeel, dat bij voorkeur 14 dagen later plaatsvindt, werkt de trainer aan het rolbewustzijn van de manager of de P&O-er. Hoe kan het functioneren van de leidinggevende invloed hebben? Hoe blijft de communicatie optimaal? Welke organisatorische maatregelen kunnen worden genomen?
Na deze workshops heeft u als leidinggevende een aanpak in handen die u meteen kunt toepassen om problemen vóór te zijn. Maximum aantal deelnemers: 10 personen.


Resultaat:
Hieronder de reactie van een klant: ″Het onderwerp (preventie van) burn-out is in diverse teams besproken. Men vond het een waardevolle training. Docenten en sectormanagers signaleren eerder dat er een collega aan stressverschijnselen lijdt en stappen met deze signalen naar HR. Wij adviseren in zulke gevallen een vroegtijdige verwijzing naar de Arbo-arts. Ook in het SMT staat het onderwerp met enige regelmaat op de agenda.″ HR Adviseur ROC


Duur
Twee dagdelen van 3 uur.